אבל כככולם : אם יש לכן ילדים שכבר יודעים לדבר אז המשפט "אבל כככולם" בוודאי שגור גם בביתכם, ובטח גם אתם כבר שמעתם פתאום את ההורים שלכם מדברים מגרונכם ועונים משהו בסגנון "אבל אתם לא, אז סימן שזה לא כולם".
ואז מגיע הקיץ, עם החופשים ושלל ההוצאות, והמשפט "אבל כולם נוסעים לחו"ל" מככב ובואו נודה באמת, הפעם הוא ממש צובט בלב, אבל על תקציב בכול זאת צריך איך שהוא לשמור, ורגע לפני שאתם קופצים לבנק לבקש עוד הלוואה, או מסננים בכעס "כי ככה" קחו לכם כמה עצות איך להסביר לילדים שאושר והנאה לא מסתכמים בהשוואות מול ילדים אחרים של יעדי נסיעה.
נהיה כנים עם עצמנו: האמת, שגם לנו, המבוגרים, קשה עם הידיעות הרצות על מספר העוברים נתב"ג, והדילים לחגים. כולנו היינו רוצים לנפוש, ומקשיבים בקנאה לסיפורי הקולגה/ שחזר מחופשה ומסיים ב"אתם פשוט חייבים לנסוע לשם". אבל אנחנו מקבלים החלטות, מתכננים תקציב ותעדוף, והשקעה בחוגים לילדים, או צמצום האוברדראפט ראויה לא פחות מטיסה ליוון. ובוא נזכור שלמרות שהתחושה הכללית היא ש"כולם טסים" , במציאות רובנו עדיין כאן וביננו גם אתם כילדים לא נפשתם בריביירה בכל שנה, והזיכרונות הכי יפים ומאושרים שלנו הם מגוגואים ושקיות מים, ורגע משפחתי על חוף הים או בבריכה.
שיחה משפחתית: כשהציפיות אינן מסתדרות עם עומק הכיס, כדאי לשבת לשיחה משפחתית עם הילדים, במסגרתה יוצע לילדים לבחור כל אחד 2 בילויים/אטרקציות שהוא היה הכי רוצה לחופשה, בארץ, ובמסגרת תקציב מוגדר וברור. כדאי לבוא עם הצעות. חשוב שנהיה כנים עם הילדים נשתף אותם בתחושה שלנו, ולא נבטל את תחושותיהם. נסביר להם שנכון שתאילנד נשמעת כיף, אבל לנו יש תקציב, ובמגבלות התקציב שלנו, השנה זה לא יתאפשר. נדבר על היתרונות של הבחירות שכן עשינו, למשל על לונה פארק, או לינה באוהל בים, או הפנינג וסדנאות במרכז הקהילתי עם החברים והמשפחות מהשכונה, או שיחד ניסע ל"בקר את דודה ציפי בקיבוץ ונשחה כולנו בבריכה ונבנה אוהל בסלון". תיאור החוויה יכול לעורר התלהבות לא קטנה.
שיעור ב"כלכלת בית": זו היא הזדמנות פז ללמד את הילדים שיעור בכלכלת נכונה, מהו התקציב הביתי? כמה ממנו ניתן להקצות לבילויי חופשות? איך אפשר לחסוך או לוותר עבור דברים שחשובים לנו יותר וכו'.
שבו יחד ותכננו את תקציב החופש, ניתן גם להקצות סכום כסף מסוים לבלויים אשר ינוהל על ידי הילדים, בהתחשב כמובן בגיל הילד שתפו אותו באפשרויות לחסוך, ולשמור תקציב, הילדים שלכם יפתיעו אתכם בבגרותם והתחשבותם כאשר יהיו חלק מהתהליך.
לא להיכנע: זכרו התחשבות בלחצים חברתיים של הילד עלולה לא רק להותיר נושאים חשובים אחרים ללא תקציב, אלא גם להעביר מסר חינוכי שגוי. לעולם לא נוכל להיעתר לכל רצונות הילדים, ולכן, יש להעביר מסר ברור גם אם הילד אומר ש"כולם נוסעים" או "כולם עושים...": כל משפחה מתנהלת בדרך אחרת. צריך ואפשר ללמוד להיות שמח בחלקך וליהנות ממה שיש.
להתרכז בטוב ולהוות דוגמה: בואו נזכור. כסף אינו ערובה להנאה או לאושר. ילד תמיד ירצה עוד, מהכל. זו הזדמנות להראות לו מודל של הורים מרוצים בחלקם, שיכולים ליהנות גם מבלי להוציא כסף ולהוות מודל לתפיסת חיים אופטימית, כיום במתנ"סים וברשויות המקומיות יש מגוון הצעות לפעילויות חינמיות או בתשלום זעום. בדקו את ההיצע והראו לילדים שאפשר ליהנות גם מבלי להוציא הרבה כסף או לנסוע לחופשה במלון או בחו"ל. כמובן שיש גם את מה שההורים רוצים, והאירועים שהם בוחרים - זמן לקריאת ספר, בילוי משותף בספריה, צפייה יחד בסרט בבית וכו', דברים שיש לנו זמן להם פחות במהלך השנה והמרוץ היומיומי, ובקיצור זמן האיכות עם הילדים הם מה שיזכרו שנים קדימה, ולא דיל הכל כלול עם צוות בידור בשפה זרה.
שתהיה חופשה משפחתית ונעימה,
הכותבת היא דליה כהן, מנהלת המרכזים לגיל הרך ולמשפחה בחברה למתנ"סים הארצית
צפו בסרטון בנושא : ליחצו כאן