שנת הלימודים בפתח והרבה הורים כבר מתחילים לחשוב איך להעסיק את הילדים אחרי שעות הלימודים.
בין אם הילדים בני 6 או 16, אנחנו רוצים שהם יהיו בריאים, מאושרים ומוצלחים. אבל מה שקורה בשעות אחר הצהריים, כשאנחנו בעבודה, יכול להיות תעלומה עבורנו. לחלקנו המחשבות מתרוצצות ואנחנו מדמיינים שהילדים מתעלמים משיעורי הבית, מחסלים את החטיפים בארון הממתקים, צופים בסרטים שאנחנו לא מסכימים להם לצפות. ואם הם בגיל ההתבגרות המחשבות גרועות אף יותר: עם מי הם מסתובבים, מה הם עושים ובמה הם מתנסים.
חוץ מביטחון ובטיחות, ישנם יתרונות רבים מהשתתפות בחוגים כמו: פעילות גופנית, שיעורי בית, אתגרים חדשים, חברים חדשים, מגוון פעילויות מעשירות ופיתוח מיומנויות קריטיות להתפתחות הילד כמו הערכה עצמית ותחושת השתייכות.
אז איך בוחרים חוג מעשיר, מהנה ושיסייע לו או לה לבנות כישורי חיים?
לביישן – בחרו יחד עם הילד או הילדה חוג שמספק הרבה פעילות קבוצתית אבל בקבוצות קטנות. ילדים ביישנים עלולים להרגיש קצת עומס רגשי בפעילות בקבוצות גדולות וללכת לאיבוד בתוך הקהל, אבל פעילות בקבוצות קטנות יכולה לספק להם את ההזדמנות להכיר ילדים בני גילם באופן מבוקר.
לשאפתן – יש הורים וגם ילדים שחושבים שכל המרבה הרי זה משובח. הם רושמים את הילדים לחוגים בכל יום במהלך השבוע. יש מעט מאוד תועלת בשליחת הילד כל יום לחוג אחר. ילדים שעמוסים בפעילויות נשחקים בקלות. הם ילמדו יותר על ידי השקעה והתמדה בפעילות או שתיים בשבוע. יש לזכור כי ילדים גם צריך הפסקה, זמן לעשות את שיעורי הבית שלהם זמן עם בני משפחה וחברים ופשוט להיות ילדים.
לעקשן - תמיד יש ילדים, בדרך כלל צעירים יותר, שינסו לסכל כל ניסיון לרשום אותם לחוג ויגידו להורים שהם לא רוצים ולא אוהבים שום דבר. לילדים האלה כדאי להכין רשימה של אפשרויות, במספר תחומים, ימים ושעות, שיעורי ניסיון ולתת להם לבחור חוג מתוך הרשימה.
לבררן - ילדים יכולים להתרגש ולרצות לנסות חוג או פעילות חדשה ולאחר תקופה לא ארוכה את מתחילים לשמוע את צמד המילים: "נמאס לי" או "לא בא לי". זה בסדר שהם לא התחברו לפעילות, אבל חשוב לאפשר ולעודד את הילד להתמודד עם הבעיות ולנסות לפתור אותם. ילדים צריכים לנסות דברים חדשים, להתמודד עם אתגרים ולסיים את מה שהתחילו, כמובן לא בכל מחיר. הימנעו מאווירת לחץ, ביקורתיות וציפיות גבוהות.
לתחרותי – ילדים, בדרך כלל כאלה שמתעסקים בתחום ספורטיבי, מתמודדים עם תחרויות שיכולות להביא קשיים ותסכול. בתחילת שנה אנחנו נוטים לרשום את הילד הספורטיבי שלנו לחוג תחרותי, כזה שאנחנו חושבים שיפרח בו, ופתאום הוא יכול לגלות שהוא כבר לא מצטיין הקבוצה ואחרים בולטים יותר ממנו. תפקידנו כהורים הוא לעודד את הילדים שלנו ולחזק את עוצמותיהם. אפשר גם לשתף אותם בחוויות פחות מוצלחות שלנו בפעילות קבוצתית. חשוב גם שהילדים יחוו הצלחות ליד הכישלונות ואם אנחנו מרגישים שהחוג התחרותי קשה לו והוא לא מרגיש מוצלח, נסו למצוא חוג אחר, לא תחרותי, אחד שידגיש את הכישרונות והחוזקות שלו.
נכון שמשאבינו כהורים מצומצמים בין כה וכה ובהרשמה לחוגים יש את האלמנט הכספי החשוב. זכרו שיש תכניות חינמיות רבות בחברה למתנ"סים הארצית כמו "קרוסלה" ו"בית לגדול טוב" שמשלבים תחומי תוכן רבים, מפגש עם ילדים אחרים, ופעילויות מעשירות ששמות את צורכי הילד והתפתחותו במרכז. בהתאם לכך יכולים לעזור לילדים הצעירים לחוות מספר תחומים לפני שנחליט היכן להשקיע את הכסף.
הכותבת היא דליה כהן, מנהלת "קרוסלה" - רשת המרכזים לגיל הרך והמשפחה של החברה למתנ"סים הארצית