המחלקה לנגישות והשתלבות מובילה למידת ערכי צדק חברתי, כבוד ושוויון בין פרטים וקבוצות בקהילה.
המחלקה פועלת לקידום מרחב קהילתי נגיש ומאפשר ולבנוי קהילה, במסגרתם יכולים כל אדם וקבוצה להשתתף ולהשפיע.
יעדי המחלקה:
שינוי עמדות חברתיות לביסוס ערכי הכבוד וההוגנות בין פרטים, בין קבוצות ובקרב אנשי מקצוע בקהילה.
העלאת כמות ואיכות הייצוגיות וההשתתפות של פרטים וקבוצות:
-
בתהליכי קבלת החלטות: הנהלה, וועדות
-
במרחב העשייה הקהילתית: התנדבות
-
בתעסוקה: קבועה ושעתית
-
באפיקי העשרה: פנאי, תרבות, חברה ועוד.
תכניות מובילות במחלקה
קהילה נגישה:
תכנית קהילה נגישה של החברה למתנ"סים פועלת בשותפות אסטרטגית עם משרד הרווחה: אנשים עם מוגבלות מובילים תהליכי שינוי למען שוויון הזדמנויות בקהילה. מדובר בתכנית ארצית הפועלת ביותר מחמישים רשויות ברחבי המדינה, ומיועדת לשילוב מלא של אנשים עם מוגבלות, תוך הטמעת ערכי ההנגשה וההכלה.
"קהילה נגישה" פועלת להגברת כל סוגי הנגישויות – נגישות פיזית, נגישות חברתית, נגישות לשירות, נגישות למידע ונגישות למוקדי קבלת החלטות; כל זאת תוך הבנה שכולן קשורות זו בזו ומשלימות האחת את השנייה.
בהובלת התכנית משתתפים אנשים עם מוגבלויות יחד עם ארגונים שונים במטרה ליצור קבוצת כוח, ולהתאגד כרשת ארצית של תנועת הנגישות. התכנית עובדת לצד ועם הרשויות, שבהן היא פועלת, בהתאם לצרכים השונים הקיימים בכל יישוב.
נגישות
מטרת תכנית הנגישות היא לסייע למרכזים הקהילתיים להתמודד עם דרישות חוק הנגישות. התכנית מנחילה ידע, מכשירה בעלי תפקידים, מלווה את הדרכת העובדים במתן שירות נגיש, נותנת כלים ליישום והטמעה ומקימה מסגרות לניהול המשימה וגיוס משאבים.
המשתתפים בהכשרות מקבלים כלי עבודה, ידע, ואימון הלכה למעשה ביישום הוראות חקוקות בתחום נגישות השירות. את תכנית הנגישות של החברה למתנ"סים מובילות מיסה חטיב האחראית על הנגישות בחברה.
פנאי בוגרים:
תכנית פנאי בוגרים משותפת לחברה למתנ"סים ולמשרד החינוך, מקנה תשתית להשתלבות אנשים בוגרים עם מוגבלות בפעילות הקהילתית, החברתית, התרבותית והעשרתית של המרכזים הקהילתיים ברחבי הארץ. מטרת התכנית להביא לידי כך שאנשים עם מוגבלות משתתפים בפעילות המרכז הקהילתי ככל האדם, מרגישים שייכות ומשמעות ומרחיבים קשרים חברתיים. בתוכנית משתתפים מעל 1,000 אנשים עם מוגבלות במעל 50 יישובים.
סיפור על הדרך:
המיזם החברתי, "סיפור על הדרך", נולד לאור התובנה בחברה למתנ"סים שבנוסף לעשייה חברתית רבה במרכזים הקהילתיים עם יוצאי אתיופיה, ניתן לייצר משמעות גם בהעמקת ההיכרות של החברה הישראלית את הנרטיב של יוצאי אתיופיה, בהטמעתו כחלק אינטגרלי מהאתוס הציוני ובריבוי אפיקי השתלבות של יוצאי אתיופיה בקהילה הרחבה ובמרכז הקהילתי.
לשם כך חברה החברה למתנ"סים ליוזמתו של עו"ד דוד אבטה לקיים מפגשים של מספרים יוצאי אתיופיה בבתים של מארחים עם כ 20-30 משתתפים ולשותפות עמו בהנהגת המיזם.
לווי מתנ"סים בתהליכים להשתלבות פרטים וקבוצות במרכז הקהילתי:
צוות המחלקה מלווה מרכזים קהילתיים באיתור פרטים וקבוצות שהייצוגיות שלהם במרכז הקהילתי נמוכה משמעותית מחלקם היחסי בקהילה, בקיום דיאלוג ובלמידה משותפת איתם על הסיבות לכך, ובהגדרה משותפת של דרכים להגברת ההשתלבות.